Wednesday, April 20, 2011

SARDIN ROLL


Sesuai untuk minum petang.

Bahan2:
2 cwn tepung gandum
2 camb majerin
sedikit gula
1 camt baking powder
air sjuk secukupnya

Inti :

Sardin yg dihancurkan, campur dengan bwg besar hiris, cili merah cincang

Gaul tepung, baking powder, garam dan majerin dengan hujng jari hingga seperti serbuk roti.
Masukkan air sejuk secukupnya. Uli hingga rata. Biarkan sekejap.
Bulatkan adunan kecil2 dan leperkan. Letakan inti dan gulung, kemaskan tepinya supaya inti x terkeluar. Buat hingga habis dan goreng hingga keperangan.

KUIH AKOK BERLAUK


Buat untuk minum petang. Guna sambal daging dari kampung. Guna resepi lama belajar dari mak sedara.

Bahan-bahan : dan putih.

3 camb tepung gandum
3 telur
3camt gula
** buat dua adunan

Inti : serunding daging

Pukul telur dan gula hingga betul2 kembang dan putih.
Campurkan tepung sedikit2 sambil dikacau hingga sebati.
Masukkan kira2 1/4 dari adunan ke dalam acuan yg
telah dilenser majerin. Bakar separuh masak.
Taburlan inti di atasnya dan lapiskan dengan adunan yg selebihnya..jangan lupa untuk mengacau adunan telur terlebih dulu.
Bakar semula hingga masak. Sejukkan dan potong.