Tuesday, November 27, 2012

SAMBAL UDANG PETAI

Resepi kegemaran anak yang no 3. Selalu buat dengan ikan bilis kali ni tukar udang pula.


Bahan-bahan :
Udang - buang kulit dan buang urat hitam kat belakangnya
Petai - asingkan dari kulit, buang selaput putihnya
Bawang besar (blend)
Bawang putih (blend)
Cili kisar
air  asam jawa
garam dan gula

Cara-caranya :
Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing/
Masukkan gula, garam.
kacau2 dan masukkan udang.
Bubuh air asam jawa. Gaul rata.
Bila udang hampir masak bubuh petai.
Gaul rata, rasa dan angkat.

Monday, November 26, 2012

JEMPUT-JEMPUT ROTI BERUDANG

Sesuai untuk minum petang. Resepi tengok dari buku resepi Gardenia, ubahsuai ikut citarasa sendiri.


Bahan2nya :
Roti Gardenia - ikut suka banyak mana ( potong dadu )
Udang kecil - buang kulit, cincang kasar
Bawang besar - cincang
Daun bawang - hiris halus
telur dipukul dengan sedikit garam

Campurkan semua bahan, gaul sebati. Kepal2kan jadi bulat dan goreng hingga perang.
Sedap makan panas - panas.

Saturday, November 24, 2012

JUS ROSELLE

Alhamdulillah berjaya buat home made jus roselle  yang ditanam sendiri.


Bahan2 :
 15 kuntum roselle - basuh, dikopek kelopaknya, biji buang.
gula secukupnya
air
Masak air dengan gula hingga hancur, masukkan roselle. Agak2 roselle dah lembut, manisnya ok dan warna merahnya elok tutup api. Tapis dan boleh diminum.

JEM ROSELLE

Kelopak roselle yg ditapis tadi diblend denan sedikit jusnya. Masak hingga pekat. Boleh dicampur sedikit gula untuk rasanya. Boleh dimakan dengan roti.
Jem yg sihat tanpa pengawet.

Friday, November 23, 2012

RICH COCOA PUDDING

Resepi dari CMG, sedap pudingnya . Tq.


BAHAN-BAHAN PUDDING :-)
4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam (mat tak letak)
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk jelly (mat guna konnyaku jelly) - guna agar2 serbuk
3 camca besar mentega

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
1 tin buah2 cocktail, asingkan jus dan isinya
1 tin sus sejat "IDEAL"
Sedikit ceri merah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Jerang atas api sederhana sambil dikacau tanpa henti. Bila bancuhan menjadi pekat, matikan api dan masukkan mentega, kacau rata dan tuang dalam acuan pilihan. Biar beku.
  2. Keluarkan rich cocoa pudding tadi dan isi dalam bekas sesuai. Masukkan juga isi buah2an cocktail tadi, susu sejat dan sedikit jus dari buah2 tadi. Sesuaikan tahap kemanisannya. Sejukkan dalam peti sejuk atau letak air batu. ( xbuat pun sosnya ) 

Tuesday, November 13, 2012

ROTI DAGING LAPIS BERKEJU

Resepi terjumpa dalam fb kawan tapi ubahsuai sendiri kat intinya. Tq atas idea.


Bahan2nya inti  :
1 paket ayam kisar Ayamas ( resepi asal guna daging )
1 bawang besar
2 bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar cili giling
serbuk lada hitam
garam & gula secukupnya.

12 keping roti
300 ml susu cair ( lebihkan sedikit kalau xcukup )
6 keping slice cheese
3 telur

INTI :  Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yg didadu hingga wangi. Masukkan cili giling kacau2 hingga garing. Masukkan ayam kisar , letak1 cawan air. Bubuh garam n gula secukupnya. Janag lupa sebuk lada hitam. Kacau2 hingga kering airnya. Tutup api. 

ROTI : Sapu acuan dengan butter.
Telur dicampur dengan susu, pukul sedikit hingga rata. Celup roti dan susun roti hingga penuh bhg bawah.
Tuang inti hingga meliputi roti, ratakan. Susun cheese, tutup dengan roti lagi. Ulang proses yg sama hingga habis roti dan inti.
Lastly tabur cheddar cheese parut or slice cheese yg dipotong kecil2, dan lebihan susu jika ada.
Bakar 180 C selama 35 - 40 minit.

Sunday, November 11, 2012

IKAN SIAKAP KUKUS TOMYAM

Hidangan yg simple untuk dinner.


1 ekor ikan siakap
2 serai hiri halus
1 bwg besar hiris
4 bwg putih hiris
1 cili merah hiris
halia muda dihiris batang mancis
1 kiub tomyam hancurkan
sos tiram
garam gula
air asam limau nipis secukup rasa


Semua bahan2 ditabur atas ikan, letak sedikit air. Kukus hingga ikan masak.

Sunday, November 4, 2012

TIRAMISU


Resepi dari Home Sweet Home. TQ :)

Bahan A:-
  • 24 keping biskut tiramisu
  • 250 gm cream cheese
  • 150 ml yogurt asli (plain yogurt)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan air *
  • 1 sk. nescafe * (dibancuh bersama)
  • serbuk koko secukupnya (*akak guna Vouchelle)
Bahan B:-
  • 150 ml air
  • 1 sb. serbuk agar-agar
Cara-Cara:-
  1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu dalam loyang yang sesuai.
  2. Basahkan biskkut tadi dengan air nescafe.
  3. Pukul keju dan gula hingga gebu.
  4. Masukkan yogurt dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
  5. Masak bahan B hingga mendidih dan masukan dalam adunan, kacau rata.
  6. Sapukan sebahagian adunan keju ke atas biskut tadi.
  7. Ulang lagi dengan menyusun baki biskut di atas keju pula (*akak ayak serbuk koko dulu atas keju sebelum susun lagi biskut di atasnya)
  8. Lapiskan pula baki keju tadi di atas lapisan biskut yang akhir.
  9. Ayakkkan rata-rata serbuk koko atas permukaan atas keju.
  10. Sejukkan beberapa jam di dalam fridge sebelum dihidangkan.