Sumber : Dari Dapur Kak Yah
Bahan-bahan :
300gm tepung gandum
250gm mentega
4 cawan air
4 biji telur
2 sudu teh vanila
Cara-cara :
- Masak air bersama mentega sehingga hancur kemudian masukkan tepung.
- Kacau sehingga tidak melekat di dinding periuk.
- Angkat dan sejukkan.
- Masukkan telur dan putar sehingga sebati adunan tersebut (sekejap aja).
- Masukkan
dalam paping beg dan dengan nozel untuk cream puff.
- Paipkan pada loyang
yang telah disapu margerin dan dialas kertas kek.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu 200c atau bergantung pada oven masing-masing. (suhunya biar panas sedikit daripada bakar kek)
- Apabila
kekuningan bolehlah diangkat dan disejukkan.
- Masukkan krim ke dalam nozel jenis muncung tajam
dan cucukkan pada kulit krim puff.
Cream :
400ml susu segar @ susu cair
3 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar gula
2 biji telur
sedikit garam
1 sudu besar mentega.
Masak kesemuanya sehingga pekat dan sejukkan.
Masukkan dalam paping beg asing dan masukkan dalam belahan kulit puff tadi.
No comments:
Post a Comment