Thursday, January 15, 2015

BUTTER CHICKEN

Terfikir-fikir nak masak apa dengan chicken breast yang dibeli. Anak2 cadangkan butter chicken, so googlelah cari resepi. Terima kasih Hana yg bagi resepi yang simple dan sedap. Cuma xbuat telur tabur tu dan xletak daun kari. Tapi rasa tetap sedap.

 sumber : hanamemories.blogspot.com


  • 2 keping dada ayam - potong dadu
  • 1 ulas bawang putih - parut
  • 1 inci halia - parut
  • 1sk kicap cair - hana guna syoyou(kicap jepun)
  • tepung jagung
  • Cili padi - ikut kepedasan masing2 - cincang
  • 1 biji bawang besar holland - potong dadu
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • daun kari
  • 2 sudu besar butter
  • 2-3 kuning telur
  • Perap ayam dengan bawang putih, halia dan juga kicap cair sebentar.
  • Panaskan minyak. Lumurkan ayam ke dalam tepung jagung dan goreng hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  • Minyak ayam yang sama, campurkan sedikit butter. Kocakkan kuning telur dan tuang perlahan2 ke dalam kuali sambil kacau menggunakan chopstick supaya berjurai. Biarkan masak seketika. Kemudian angkat dan toskan. (untuk mendapatkan jurai2 yang halus, gunakan minyak yang banyak ketika menggoreng. boleh juga menggunakan acuan roti jala)
  • Kuali lain, panaskan 2sb butter. Masukkan bawang, cili padi dan daun kari. Kacau hingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul mesra. (jika anak2 tak tahan pedas cili, boleh gunakan blackpepper dan jika inginkan lebih creamy, bleh tambahkan sedikit susu cair).
  • Akhir skali masukkan telur. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment