Monday, March 16, 2015
NASI TOMATO
Sudah lama tak buat nasi tomato, so petang ni buat untuk dua anak dara yang berpuasa. Kuadah buka merangkap makan malam bagi yang tak puasa.
Nasi tomato masak macam nasi minyak biasa cuma letak tomato sos je..ringkas.
Ayam tengok resepi mamasya, memang sedap. Kali ni guna ayam kampung.
AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : asal Majalah Saji dari Blog ummizahaidi
Oleh; Dapurmamasya
Bahan:-
• 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
• 2 sb. rempah kari ayam
• 1 sb. serbuk kunyit
• 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
• 2 inci halia (ditumbuk)
• 2 labu bawang besar (dikisar)
• 2 sb. cili kering kisar
• 5 sb. madu
• 1 sudu besar gula merah
• 2 sb. puri tomato - letak lebih + 1 biji buah tomato diblender
• garam secukup rasa
• 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat
Cara Memasak:-
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam
2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
4. Masukkan gula, madu, puri tomato, buah tomato kisar dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam & bwg besar.
6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment