Hujung minggu try buat dua jenis quiche untuk minum petang memang sedap. Resepi dari Kak Jee. Terima kasih :)
QUICHE TUNA
Bahan-bahan pastri:
200 gm tepung gandum
100 gm butter
Secubit garam
Air sejuk peti ais
Cara-cara:
Buatkan tepung dan butter sehingga menjadi serbuk roti
Tuangkan air sejuk sampai jadi doh
Balut dengan plastik dan rehatkan 1/2 jam dalam peti sejuk
Bulat2 kan menjadi 12 biji kecil (untuk acuan mini muffin)
Canaikan dalam bekas muffin yg disapu butter
Cucuk-cucuk dasar pastri dengan garfu dan bakar selama 20 minit (200 darjah celsius)
Bahan-bahan inti:
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cendwan
Capsicum merah dan hijau
Tuna (dalam tin yang direndam minyak) dicampur 1 sudu kecil lada hitam
Bahan kastard:
5 biji telur
1/2 cawan susu cair
- Susun bahan-bahan inti yang telah dipotong ke dalam pastri
- Curahkan bahan kastard perlahan-lahan ke atas inti
- Susunkan kepingan ceddar cheese ke atas permukaannya (saya guna mozarella cheese)
- Bakar selama 40-50 minit dengan suhu 160 darjah
- Siap dihidang dengan sos cili :)
QUICHE SOSEJ AYAM
Untuk pastri resepi sama sahaja seperti di atas. Cuma intinya yang berbeza :)
3 biji sosej
1/4 biji capsicum hijau dan merah
1 labu bawang besar
- Tumiskan bahan-bahan di atas dengan sedikit minyak
- Perasakan dengan sedikit garam
- Ketepikan
- Susunkan bahan bahan inti ke dalam pastri yang dibakar
- Tuangkan bahan kastard (telur dan lada hitam)
- Susunkan kepingan sosej dan cheese ke atasnya
- Bakar sehingga kuning keperangan selama 25 minit, suhu 180 darjah
No comments:
Post a Comment