Sunday, December 16, 2018

PUDING ROTI MENTEGA & SOS KASTAD

Resepi dari instagram Raffie Yusoff :)



Bahan puding roti:
2 biji telur
500ml susu segar
2 sudu besar stevia (saya tukar gula)
1 sudu kecil esen vanila

9 keping roti putih
2 sudu besar mentega/ marjerin cair
2 sudu besar kismis (saya guna coklat coins)

Bahan sos kastad:
400 ml/ 1 tin susu cair/ sejat
1 sudu besar pemanis stevia
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar tepung kastad

Caranya:
1. Campurkan bahan-bahan di atas. Kacau sebati.
2. Carikkan roti dan gaul rata. Maukkan mentega cair.
3. Tuang ke dalam loyang pembakar. Susunkan chocolate coins dan bakar selama 30-35 minit. Suhu 180 darjah.
4. Sos kastad: Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sebati.
5. Buka api sederhana dan kacau sehingga pekat dan mendidih. Siap! Sangat mudah dan sedap.


No comments:

Post a Comment