Wednesday, May 15, 2019

SAHUR 10: SOLOK LADA


Bahan-bahan:
lada hijau 10 biji ( kalau tak nak pedas belah memanjang tapi jgn sampai putus dan buang biji)
kelapa parut 1/2 biji atau 1 cwn desiccated coconut/kelapa kering (dicampur dgn air panas,kacau dan panaskan sekejab dlm microwave) - guna kelapa parut
* ikan 2 ekor ( yg tlh dikukus/rebus-ambil isinya)
* santan cair secukupnya utk merebus solok lada
* 7-9 biji lada hitam- tumbuk
* 4 ulas bawang merah
*1 biji telur saiz kecil - pukul sedikit - tak letak
*garam dan gula secukupnya

Cara-cara:
1. Tumbuk lada hitam,halia,bawang merah dan ikan hingga separuh lumat dan masukkan kelapa dan tumbuk lagi sekejab.
2. Gaul bahan-bahan tersebut dgn gula dan garam dan telur (masukkan telur sikit,tengok kalau 1/2 telur dah cukup utk dikepal bahan-bahannya tak perlu letak semua telur)
3. Isikan bahan yang digaul ke dalam lada padat2
4. Susun dalam periuk dan masukkan santan. Masak sampai mendidih dan lada empuk.


No comments:

Post a Comment