Saturday, June 20, 2015

NASI DAGING

IFTAR KE 3

Hujung minggu anak2 semua balik, jom kita masak nasi daging. Ni percubaan pertama buat,selepas belajar dari kawan, kak Umi namanya. Memang terer masak nadi daging ni maklumlah orang utara. Siap bagi rempah lagi, terima kasih banyak2 :). Sukatan boleh adjust sendiri kalau buat sikit.



Bahan nasi :
5 pot beras ( kalau guna basmathi rendam 3jam )
7 pot air + 1/2 kg tulang ( rebus jadikan stok ) - ikut jenis beras
6 sudu besar rempah nasi daging*
1 tin susu cair*
1 tin kecil tomato puree *
2 sudu gula batu*
1 kiub ayam ( optional )
3 sudu besar oren sunquick*
3 sudu besar badam serbuk*
3 sudu minyak sapi
3 sudu marjerin
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang, cengkih dan pelaga@
4 bwg merah@
3 bwg putih@
2" halia@
2daun kari@
10 bwg merah#
3 bwg besar#
1 lbu bwg putih#
3" halia#
Garam
Daun sup, daun bwang,daun pandan

Campur semua bahan bertanda * dalam bekas dengan sedikit air. Bahagi 2. ( 1/2 utk nasi 1/2 utk lauk)
Mesin bhn bertanda # . Bahagi 2 juga. Campur ke dalam rempah tadi.
Panaskan minyak sapi dan marjerin, tumis bhn bertanda @ hingga kuning.
Masukkan 1/2 bhgian rempah tadi.
Kacau hingga terbit minyak dan masukkan air stok , biarkan mendidih.
Tambah garam dan kiub jika ada. Rasa garamnya.
Bila ok masukkan beras dan masak seperti biasa.

LAUK NASI DAGING
1 1/2 kg daging potong sebesar 3 jari. Basuh dan rebus empuk
3cwn air
1/2 bhgian rempah yg dibahagi tadi
3 sudu besar cili kisar
3 - 4 sudu besar cili sos
2 sudu besar kicap masin
1/3 cwan kicap pekat
4 bwg merah)
3 bwg putih) - mayang
2" halia)
Minyak

Tumis bahan mayang hingga kuning.
Masukkan rempah dan kacau hingga terbit minyak. Bubuh cili kisar.
Tambahkan air, sos, kicap. Kacau sebentar.
Bila mendidih masukkan daging dan garam secukupnya.
Kecilkan api dan masak hingga sederhana pekat.

AIR ASAM TOMATO KERISIK
3 tomato hiris nipis
2 bwg besar hiris nipis
5 cili besar@
15 cili api - ikut pedas@
Belacan secukupnya@
Garam gula@
2 - 3 sudu kerisik
4 - 5 sudu cili sos
3 sudu besar air stok daging ( xde pun xpe )
Tumbuk / blend bhn bertanda @ dan gaulkan dgn tomato dan bwg hiris,kerisik dan cili sos.
Kalau blend airnya sikit je ye..

ACAR TIMUN
3 timun
1 karot
2 bwg besar
2 cili besar
Garam gula cuka makan

##Semasa nak hidang, tabur bawang goreng, kacang tanah dan kismis jika suka. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment