IFTAR KE-22
Menggunakan resepi Chef Wan yang sangat sedap walaupun bahan-bahanya ada yang tak cukup :)
Bahan-bahan:
- Ayam dipotong 12
- 2 batang serai (dihiris halus)
- 1 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
- 10 tangkai cili padi
- 1 sb rempah tomyam (saya guna cili giling)
- 1/4 cawan air
- 1 st madu
- 1 1/2 sudu besar mayonis
- 3 helai daun limau purut (hiris nipis)
Bahan perap ayam:
- 2 sb sos tiram
- 1 biji telur
- 3 sb tepung jagung
Cara-cara:
- Gaul rata ayam dengan bahan perap (biarkan 15 minit)
- Goreng ayam sehingga garing
- Tumis serai, bunga kantan, cili padi dan rempah tomyam hingga naik bau
- Masukkan air, madu dan ayam goreng
- Angkat dari api dan masukkan mayonis, kacau rata
- Campur daun limau purut
- Enak dimakan dengan nasi putih panas :)
No comments:
Post a Comment