Monday, April 30, 2012

CHICKEN CHOP

Buat chicken chop atas permintaan anak2, untuk makan malam. Resepi ni belajar dari kawan dah lama dulu tapi dah diolah - olah sendiri. Anak2 kata sedap..


Bahan - bahan :
4 paket dada ayam ( 1 paket ada 2 dada ) - buang kulit, asingkan tulang, cuci bersih, slicekan nipis sikit. Perap ayam dengan sedikit garam, serbuk lada sulah dan sos lea & perrins. Simpan dalam peti sejuk sebentar.

Kemudian salut tepung gandum, celup dalam telur yg dipukul dan salut dengan serbuk roti. Goreng hingga keemasan.


Sos cendawan lada hitam :

1 tin cendawan butang - buang airnya dan hiris nipis2
1 labu bwg besar - dadukan
2 ulas bwg putih - cincang
4 camb brown sauce
1 camb serbuk lada hitam
6 gelas air/ secukupnya

Panaskan minyak, tumis bwg besar dan bwg putih hingga layu. Masukkan serbuk lada hitam, kacau2 sebentar. Kemudian masukkan cendawan , biar sekejap baru masukkan air secukupnya. Masak hingga mendidih.
Ambil air panas tersebut dan bancuh sos perang hingga sebati. Curahkan semula ke dalam  kuah tadi dan biarkan masak dan pekat sedikit. Guna api sederhana.


Coleslaw :
1/2 biji kobis - hiris nipis2
1 karot - hiris nipis
4 camb mayonis
gula secukup rasa
cuka makan secukupnya
sedikit garam

Bancuh mayonis, gula, garam dan cuka hingga sebati. Masukkan sayur2an dan gaul sebati. Sejukkan sebelum makan.

No comments:

Post a Comment