Monday, August 13, 2012

SNOW ALMOND


Bahan-bahan :
250g butter
90g gula halus - boleh kurangkan
50g badam kisar @ serbuk badam
50g tepung ubi
25g coffeemate
25g nestum - kisar
1 sudu kecil esen coffee
1 biji telur
250g tepung gandum

Untuk saduran  :
Chocolate masakan
Nestum

Cara-cara :

- Pukul butter dan juga gula hingga kembang.
- Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
- Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan.
- Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat²kan.
- Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan.
- Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan biskut tadi. Kemudian golek²kan ke dalam nestum. 
- Simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment