Thursday, January 2, 2014

CREPE COKLAT

Crepe ni dah lama buat, sekarang baru sempat masukkan dalam blog. Resepi dari Mamasya, tq kepada penyumbang resepi. Kejadian tak cantik sangat. Sebab kat rumah ni tak makan durian ganti dengan coklat macam mamasya :)


SUMBER : Air Tangan Reen Khan asal dari Puan Eyna Haneyna
Oleh : Dapurmamasya

RESEPI KULIT
50 gm tepung gandum
1 sdb tepung ubi
1 biji telur
2 sudu besar gula halus
3 sdt butter (dicairkan)
160 ml air
40 ml susu cair
1 sdk esen vanila
(boleh letak pewarna/perisa buah-buahan yang anda suka (optional)

CARA-CARA :
- Satukan tepung dan ayak gula halus
- Masukkan susu cair.
- Masukkan telur yang dikacau sedikit.
- Masukkan serbuk vanila/perisa
- Masukkan air..kacau sebati guna whisk.
- Masukkan butter yang dicairkan.
- Tapiskan adunan. Sedia untuk di masak.
Cara memasak..
- Gunakan kuali non stick pan/kuali leper yg disapu sedikit minyak
- Tuang sesenduk kecil adunan dalam kuali (jangan tebal/nipis sangat)
- Biarkan masak seketika. bila sudah masak terus angkat. tak perlu diterbalikkan (maksudnya masak sebelah bahagian sahaja)

INTINYA
- Isi durian yang dibuang bijinya (gantikan choc)
- 150ml fresh cream dipukul kaku (guna whipping cream)

CARA2 MEMBUATNYA
- Letak kepingan kulit tadi, yang licin belah bawah
- Letak sesudu fc..letak isi durian..letak fc lagi di atasnya
- Kalau besar kulitnya banyak lah letak intinya
- Lipat kulit seperti lipat popia
- Simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dimakan.

No comments:

Post a Comment