SUMBER : Air Tangan Reen Khan asal dari Puan Eyna Haneyna
Oleh : Dapurmamasya
RESEPI KULIT
50 gm tepung gandum
1 sdb tepung ubi
1 biji telur
2 sudu besar gula halus
3 sdt butter (dicairkan)
160 ml air
40 ml susu cair
1 sdk esen vanila
(boleh letak pewarna/perisa buah-buahan yang anda suka (optional)
- Satukan tepung dan ayak gula halus
- Masukkan susu cair.
- Masukkan telur yang dikacau sedikit.
- Masukkan serbuk vanila/perisa
- Masukkan air..kacau sebati guna whisk.
- Masukkan butter yang dicairkan.
- Tapiskan adunan. Sedia untuk di masak.
Cara memasak..
- Gunakan kuali non stick pan/kuali leper yg disapu sedikit minyak
- Tuang sesenduk kecil adunan dalam kuali (jangan tebal/nipis sangat)
- Biarkan masak seketika. bila sudah masak terus angkat. tak perlu diterbalikkan (maksudnya masak sebelah bahagian sahaja)
- Isi durian yang dibuang bijinya (gantikan choc)
- 150ml fresh cream dipukul kaku (guna whipping cream)
CARA2 MEMBUATNYA
- Letak kepingan kulit tadi, yang licin belah bawah
- Letak sesudu fc..letak isi durian..letak fc lagi di atasnya
- Kalau besar kulitnya banyak lah letak intinya
- Lipat kulit seperti lipat popia
- Simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment