Saturday, November 11, 2017
IKAN SIAKAP ALA THAI
Bahan-bahan:
Seekor ikan siakap
Garam dan lada hitam
Tepung jagung
Bahan sos:
6 biji cili hijau
3 biji cili merah
4 ulas bawang putih
Sos ikan
Gula
Air secukup rasa
Daun bawang sebagai hiasan
Cara-cara:
1. Siang dan potong ikan siakap, perapkan seketika dengan garam dan lada hitam.
2. Salutkan dengan tepung jagung dan goreng garing.
3. Untuk sos, kisar bawang dan cili.
4. Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan sos ikan, gula dan air secukup rasa.
5. Tutup api. Masukkan daun bawang yang dihiris kasar. Kacau seketika. Siap! Taburkan sos di atas ikan yang digoreng tadi. Enak dimakan dengan nasi panas :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment