Bahan A:
115 gm butter
250 gm dark chocolate
30 gm serbuk koko
*Cairkan menggunakan teknik double boiler
Bahan B:
3 biji telur Gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
*Dipukul rata menggunakan whisk
Bahan C:
95 gm tepung naik sendiri /
90 gm tepung gandum + 1 sudu besar baking powder (jika tiada tepung naik sendiri)
Cara-cara:
1. Masukkan bahan A ke dalam bahan B, gaul rata. Masukkan bahan C sedikit demi sedikit. Kacau rata.
2. Panaskan oven 180 darjah celcius. Sapukan majerin pada loyang sebelum dilapiskan dengan kertas pembakar. Tuangkan campuran brownies ke dalam loyang.
3. Turunkan suhu kepada 140 darjah dan bakar selama 35-40 minit. Penting untuk turunkan suhu supaya kedut brownies lebih cantik :)
Hiaskan dengan milk coin/ chocolate syrup/ caramel ikut cita rasa :)
No comments:
Post a Comment