Tuesday, May 14, 2019

IFTAR 9: PAPRIK AYAM THAI & POPIA KETAM CHEESE

Menu untuk iftar hari ini:
 nasi goreng paprik ayam dan popia ketam cheese oleh dua anak dara saya.
Jom kita cuba :D



Bahan-bahan paprik ayam that:
Dada ayam dipotong kecil (lumur garam kunyit)
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 batang serai diketuk
3 helai daun limau purut
2 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar pes tomyam
Garam
Air

Caranya:
1. Gorengkan ayam hingga separuh masak.
2. Tumis bawang dan halia yang ditumbuk, masukkan cili boh, serai dan daun limau purut.
3. Masukkan kesemua sos-sos, kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan isi ayam dan sayuran piihan (kacang hijau, lobak merah, kobis putih, bawang holland).
5. Perasakan dengan garam dan air.Kacau hingga sedikit pekat dan siap!


Bahan-bahan popia ketam cheese:
Kulit popia
Isi ketam frozen dipotong 2 memanjang
Keju mozarella

Caranya:
1. Di atas kulit popia, susunkan separuh isi ketam, dan taburkan keju mozarella.
2. Tutupkan rapat-rapat dan gamkan dengan bancuhan telur supaya isi tidak melimpah ketika goreng.
3. Goreng dengan minyak yang panas ddan api sederhana.
4. Siap! Sedap dimakan panas-panas dan dicicah sos cili.

Selamat mencuba :)



No comments:

Post a Comment