Friday, June 17, 2011

LAKSAM


LAKSAM DAN SETNYA

Sesuai untuk breakfast.

LAKSAM :

Tepung beras dibancuh dengan air suam sehingga cair. Panaskan pengukus, sendukkan adunan
ke dalam acuan ( tutup periuk atau loyang ) sehingga meliputi dasar acuan.
Lenser dulu acuan dengan minyak masak. Kukus hingga adunan kelihatan menggelembung permukaannya. Sejukkan sebentar dan gulung.

KUAH LAKSAM:

Santan secukupnya
Ikan sardin rebus - asingkan isinya *
Bawang merah *
Lada hitam *
Sedikit halia *

Blend bahan bertanda * hingga halus bersama santan. Masak atas api bersama sekeping asam keping. Bubuh garam dan gula secukupnya.

ULAM-ULAMAN:

Timun potong nipis
Kacang panjang
Taugeh dll

Bila nak makan, hiris laksam nipis2, tabur ulam2an dan curah uah di atasnya. Nak letak sambal
pun boleh. Tumbuk cili padi campur sedikit garam.

No comments:

Post a Comment