Friday, July 22, 2011

KEK RED VELVET


Dah lama nak buat kek ni, akhirnya terlaksana juga. Terima kasih anak dara umi yg tolong baked kan..:)).

Resepi tgk dari blog masak tp lupa siapa. Tq bnyk2.

250g tepung kek
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar serbuk koko - guna milo sbb stok koko habis
1/2 cwn butter
160g gula kastor
2 telur saiz A - guna 3 telur saiz B
1 sudu kecil vanilla
1 cwn buttermilk ( resepi di bwh )
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu kecil cuka - guna cuka nipah
1 sudu kecil soda bikarbonate

CREAM CHEESE FROSTING :
227g cream cheese
227g mascarpone -ganti cream cheese juga
1 cwn guka kastor
1 1/2 cwn whipping cream
tambah susu segar ckit

BUTTERMILK :
1 cwn susu segar + 1 sudu mkn cuka. Biar 10 - 15 minit hingga susu jadi agak pekat. Boleh ganti cuka dgn jus lemon / cream tartar dgn sukatan sama.

Cara membuat kek :
Panaskan oven 170 C. Sapu loyang dgn butter.
Satukan gula dan butter. Pukul lembut 1 - 2 minit.
Campurkan telur sebiji2, pukul hingga kembang dan gebu.
Dalam cwn buttermilk, satukan pewarna merah, pukul sebati.
Kurangkan kelajuan mixer,campurkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebnyk 3 kali ( tepung, buttermilk, tepung, buttermilk, tepung )
Dalam mangkuk kecil satukan bicarbonate soda dan cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 dalam adunan kek. Kaup balikkan.
Tuang dalam loyang, bakar 30 - 40 minit hingga masak.
Sejukkan dan sandwichkan.

CREAM FROSTING :
Sementara tunggu kek sejuk, satukan cream cheese dan mascarpone cheese dan putar hingga smooth. Campurkan gula, esen. Pukul lagi hingga sebati.
Sapukan pada setiap lapisan kek dan sandwichkan.
Sejukkan dalam peti lg sedap.

No comments:

Post a Comment