Thursday, August 11, 2011

GERMAN COOKIES

Biskut hasil tangan anak2 dara untuk raya. Ambil dari dapur Mamasya..sedap dan cair di mulut.
Bahan-bahan

125 gm butter
40 gm gula icing - diayak
1 teaspoon esen vanilla
125 gm potato starch
80 gm tepung kek/tepung gandum

Cara-cara

Pukul butter dan gula icing hingga gebu dan ringan.
Masukkan esen vanilla dan gaul rata.
Ayak tepung kek dan potato starch ke dalam adunan.
Gaul menggunakan spatula hingga mendapat doh yang lembut.
Sekiranya doh terlalu lembik dan sukar dibentuk, balut dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk 10-15 minit .
Gentel doh menjadi bebola-bebola kecil dan susun di atas loyang pembakar.
Tekan setiap bebola dengan garfu untuk mendapatkan corak.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 15 minit di rak yang paling atas.

No comments:

Post a Comment