Saturday, January 19, 2013

IKAN BAKAR PORTUGIS

Hidangan tengah hari diambil dari buku resepi Chef Wan. Memang sedap.


1/4 cwn minyak masak
air perahan dari 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat - guna kicap manis
garam
gula
1 ekor ikan bawal - guna ikan siakap
daun pisang - guna foil je

Dikisar halus :
4 cili merah
4 buah keras - x letak
8 bwg merah
1 serai
1/2 sudu teh belacan - x letak
1 sudu besar cili serbuk - guna cili kisar
2 helai daun limau purut - x letak

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.
2. Lumurkan seluruh badan ikan dengan sambal tadi dan bungkus ikan dengan daun pisang ( foil ).
3. Bakar dalam oven 180 C selama 20 minit atau panggang atas bara hingga masak.

No comments:

Post a Comment