Friday, April 12, 2013

STEW AYAM

Resepi dari buku 1 hari 1 resepi chef liza. Ubahsuai ikut bahan2 yang ada kat dapur. Tq kak Liza.


Bahan2 :
500g ayam - guna 1 ekor ayam kampung
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1 batang lobak merah - gnti dgn kentang
1 biji tomato ( potong 4 )
2 sudu makan minyak masak

Bahan B ( dibancuh ) :
1/2 cawan air
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh minyak bijan - x letak
garam secukup rasa

Bahan C ( dihiris ) :
5 bawang merah
2 bawang putih
1" halia
2 cili merah

1. Bersihkan ayam, potong kecil.
2. Tumis bahan hiris hingga layu.
3. Masukkan ayam, kacau rata. Biarkan kembut.
4. Masukkan semua sayu kecuali daun bawang dan daun sup.
5. Apabila layu, masukkan bancuan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan mendidih.
    ** letak air lebih sikit untuk kuah **
6. Tutup api dan taburkan daun2 tadi.
7. Hidang bersama nasi atau roti.
    ** makan dgn nasi **

No comments:

Post a Comment