Tuesday, April 23, 2013

PUDING ROTI SOS KASTAD

Buat untuk minum petang, juga dari blog Mas. tq.

Puding Roti Sos Kastard
Resepi :  maya zakry@myresepi.com Dan Juga  F&N@myResepi.com

Copy : Kak Hana , Izah



Bahan  :

8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter - cairkan
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon - Mas tak letakk
2 sudu besar Kismis

Cara membuatnya :

Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan sebentar dalam 20 - 30 min agar roti terendam sepenuhnya.
Taburkan kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Untuk Sos Kastad :

1 tin susu cair
2 sudu besar tepungkastad - hana letak 11/2 sudu besar  je..
2 sudu besar gula

Untuk membuat kuah sos kastad :

Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat dengan api perlahan.
Tuang ke atas puding roti tadi.


No comments:

Post a Comment