Wednesday, June 19, 2013

KARIPAP SARDIN

Buat karipap sardin atas permintaan anak bongsu. Tengok resepi Azie Kitchen terus buat, tapi inti buat sendiri. Tq Azie Kitchen, karipap memang cantik tapi berjerawat sikit. Mungkin ada salah teknikal kot.


Karipap Sardin

Bahan Kulit:

1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan majerin yang dicairkan
225ml air  dari peti ais
Garam

Masukkan tepung gandum dan garam ke dalam bekas yang besar. Buat lubang tengah-tengah timbunan tepung. 
Panaskan majerin atas api yang kecil hingga mendidih. Tuangkan majerin yang dah dicairkan tadi. Gaulkan dengan sudu sehingga bancuhan tepung menjadi seperti serbuk roti.
Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat tahap kelembutan yang sesuai. Doh menjadi lembut dan tidak melekat pada tangan.
Masukkan dalam plastik dan simpan dalam peti ais sekejap.


 Bahan Inti Sardin:

1 tin sardin cap Ayam Brand
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1-2 biji ubi kentang - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji cili merah - hiris
Sedikit cili kisar (ikut pedas disukai)  
Daun sup/daun bawang
Garam secukupnya

Sardin diasingkan ikan dan kuahnya. Hancur hancurkan isi ikan. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan ubi kentang dan masak sehingga agak lembut.
Masukkan isi ikan, bawang besar dan cili merah. Goreng sehingga masak.
Akhir sekali, masukkan garam dan daun sup. Jika terlalu kering, masukkan sedikit kuah sardin. Biarkan sejuk seketika.


Cara cara menyediakan karipap:

Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canai di atas papan pencanai yang ditaburkan sedikit tepung gandum. Tekap dengan acuan atau dengan gelas.
Masukkan inti sardin yang telah disejukkan. Tekan tekan di bahagian tepi sebelum dikelim.
Goreng di dalam minyak panas yang banyak hingga tenggelam dengan api yang perlahan. Sentiasa dibalik balikkan dengan perlahan.

No comments:

Post a Comment