Saturday, June 15, 2013

TALAM GULA MERAH

Resepi dari buku chef Liza 1 hari 1 resepi. Memang menjadi walaupun baru pewrtama kali mencuba buat talam. Berjaya juga kakak membuatnya. Tq .


Bahan A ( lapisan bawah ) - gula merah:
1 cwn gula merah1/2 cwn gula pasir*
5 cwn air*
2 helai daun pandan disimpul*
( * dimasak hingga mendidih, sejukkan )
2 cwn tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
garam secukup rasa

Bahan B ( lapisan atas ) - tepung bersa
3 cwn santan pekat
1 cwn tepung beras
1 sudu teh garam

1. Panaskan kukusan, sapu loyang dengan sedikit minyak.
2. Gaul bahan A. Tapis dalam kuali tak lekat dan panaskan seketika.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukus 20 minit.
4. Apabila masak cakar2 permukaan dengan garfu.

Lapisan Atas :
1. Gaulkan bahan B dan tapis. Masdak hingga naik wap sahaja.
2. Tuang perlahan2 ke atas adunan pertama tadi.
3. Kukus 20 minit atau hingga masak.
4. Sejukkan dahulu sebelum potong.

No comments:

Post a Comment