Tuesday, November 13, 2012

ROTI DAGING LAPIS BERKEJU

Resepi terjumpa dalam fb kawan tapi ubahsuai sendiri kat intinya. Tq atas idea.


Bahan2nya inti  :
1 paket ayam kisar Ayamas ( resepi asal guna daging )
1 bawang besar
2 bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar cili giling
serbuk lada hitam
garam & gula secukupnya.

12 keping roti
300 ml susu cair ( lebihkan sedikit kalau xcukup )
6 keping slice cheese
3 telur

INTI :  Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yg didadu hingga wangi. Masukkan cili giling kacau2 hingga garing. Masukkan ayam kisar , letak1 cawan air. Bubuh garam n gula secukupnya. Janag lupa sebuk lada hitam. Kacau2 hingga kering airnya. Tutup api. 

ROTI : Sapu acuan dengan butter.
Telur dicampur dengan susu, pukul sedikit hingga rata. Celup roti dan susun roti hingga penuh bhg bawah.
Tuang inti hingga meliputi roti, ratakan. Susun cheese, tutup dengan roti lagi. Ulang proses yg sama hingga habis roti dan inti.
Lastly tabur cheddar cheese parut or slice cheese yg dipotong kecil2, dan lebihan susu jika ada.
Bakar 180 C selama 35 - 40 minit.

No comments:

Post a Comment