Sunday, November 4, 2012

TIRAMISU


Resepi dari Home Sweet Home. TQ :)

Bahan A:-
  • 24 keping biskut tiramisu
  • 250 gm cream cheese
  • 150 ml yogurt asli (plain yogurt)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan air *
  • 1 sk. nescafe * (dibancuh bersama)
  • serbuk koko secukupnya (*akak guna Vouchelle)
Bahan B:-
  • 150 ml air
  • 1 sb. serbuk agar-agar
Cara-Cara:-
  1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu dalam loyang yang sesuai.
  2. Basahkan biskkut tadi dengan air nescafe.
  3. Pukul keju dan gula hingga gebu.
  4. Masukkan yogurt dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
  5. Masak bahan B hingga mendidih dan masukan dalam adunan, kacau rata.
  6. Sapukan sebahagian adunan keju ke atas biskut tadi.
  7. Ulang lagi dengan menyusun baki biskut di atas keju pula (*akak ayak serbuk koko dulu atas keju sebelum susun lagi biskut di atasnya)
  8. Lapiskan pula baki keju tadi di atas lapisan biskut yang akhir.
  9. Ayakkkan rata-rata serbuk koko atas permukaan atas keju.
  10. Sejukkan beberapa jam di dalam fridge sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment