Friday, December 14, 2012

KEK COKLAT LAPIS CHEESE

Resepi dapat dari Puan Kalsum mak anak murid. Thank you very much..berjaya juga akhirnya dengan pertolongan kakak.. tima kasih kakak...


Resepi kek choc :
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula kastor
1 cwn susu pekat
2 biji telur [ A ]
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn air suam
1 cwn minyak kelapa
1 sudu kecil soda bikarbonat

1. Masak air suam dgn minyak hingga mendidih.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan serbuk  koko.
3. Pukul telur dgn gula hingga kembang.
4. Dah kembang, masukkan bahan2 ayak dengan minyak yg telah disejukkan.
5. Masukkan susu pekat dan kacau sebati.


Resepi lapisan cheese :
250g cream cheese
60g / 5 sudu besar gula kastor
25ml air
1 biji telur [ A ]

Cara melapis :
1. Masukkan 1/2 daripada adunan kek choc ke dalam loyang yg telah bergris.
2. Kukus selama 20 minit { pastikan air kukusan panas }.
3. Keluarkan loyang dari periuk kukusan dan tuangkan adunan cheese. Kukus selama lebih kurang 15 - 20
    minit.
4. Keluarkan loyang, masukkan lebihan kek choc dan masak lagi selama 40 minit.

No comments:

Post a Comment