Sarapan hari cuti 25 dec. Kuahnya simple cuma letak kobis, karot, suun dan fucuk, itu aje yang ada kat peti ais. Digandingkan dengan sambal sotong ( yg ni beli kat D' Muar, hehe )
Resepi dari majalah Rasa September 2009. Tq.
Bahan-bahan :
3 bungkus nasi impit
Bahan Kuah Lontong :
20g suhun
100g fucuk
150g bwang merah ( guna 2 labu ) - kisar
50g bwg putih ( guna 2 ulas ) - kisar
80g kunyit hidup ( guna 2 camca kecil serbuk kunyit )
50g cili kering ( guna 2 camb. cili mesin )
3 tahu ( x letak )
200g tempe ( x letak )
2 btg serai ( letak 3 ) dititik
1 helai daun kunyit disimpul ( x letak )
100g lobak merah ( guna 1 btg ) - hiris jejari
100g kobis bunga ( guna kobis ) - hiris kasar
80g udang kering ( guna dalam 2 camb, kisar bersama bawang )
1 liter santan ( guna 1 kotak santan )
gula dan garam secukupnya.
Cara :
Goreng suhun, fucuk, tahu dan tempe secara berasingan hingga garing. Ketepikan .( skip yang ini sebab cuma rendam fucuk dan suhun hingga lembut, toskan )
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan udang kering dan kacau seketika. ( Masukkan cili mesin ).
Selepas itu masukkan santan, serai,dan bahan lain. Juga garam dan gula secukup rasa.
Kacau hingga mendidih.
Bila cukup pekat, angkat dan hidang bersama nasi himpit tadi.
No comments:
Post a Comment