KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila
(A) Bahan (Gula Karamel) :-
- 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
- taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
- 3 biji kuning telor
- 1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal)
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
- Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
- Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
- Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
- 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
- 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit)
- 1 cawan minyak masak *
- 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
- 3/4 cawan tepung gandum *
- 1 sudu teh soda bikarbonat *
- 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
- 4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
- Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
- Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
- Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
- Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
- Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.
No comments:
Post a Comment