Sunday, February 10, 2013

SOFT COTTON JAPANESE CHEESE CAKE

Kek yang sedap sangat, lembut dan gebu. Resepi dari Izzah muffin lover. Tima kasih kakak buatkan..

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE


Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci 

Bahan A:
250g cream cheese 
50g butter 
100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml 
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon @ 1 sdt esen vanila 
1/4 sdk garam 
60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali 
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) 

Bahan B: 
140g gula kastor 
6 biji putih telur *izah guna 7 biji gred B
3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar 

Cara-cara: 

Step I : Utk adunan A: 

Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Kacau2 dengan whisk sehingga sebati. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 

Kemudian, campurkan ke dlm adunan cream cheese td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu pun boleh, nak guna mixer pun boleh)

Step II : Utk adunan B: 

Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak) 

Step III : 

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu kacau smpai sebati. 

Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking. Tepi loyang tak perlu gris ya. 

Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. 

Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap @ turun mendadak. Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk. 


No comments:

Post a Comment