Thursday, March 21, 2013

SAMBAL TELUR PUYUH

Berpandukan resepi CMG, buat sambal telur puyuh. Beli telur puyuh dekat pasar malam, tiba-tiba teringat nak buat sambal. tq che mat.



BAHAN-BAHNNYA :-)
5 biji telur gred C (atau telur gred B) - guna telur puyuh rebus dulu
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk lumat) _ xletak
1/2 cawan cili kisar
1/4 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 hirisan nipis halia
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan cili kisar dan halia, tumis hingga garing, masukkan garam dan gula secukup rasa. Tuang jus asam jawa dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
  2. Perlahankan api pada kadar paling kecik. Pecahkan telur satu persatu dalam kuali, pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain.
  3. Masal dengan api perlahan selama 15 - 20 minit atau hingga telur mengeras secara perlahan. Kemudian kacau perlahan2. Tambah hirisan bawang besar dan masak hingga bawang lembut dan sambal pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api...

No comments:

Post a Comment