Saturday, May 14, 2011

NASI MINYAK



Buat nasi minyak masa cuti hari pekerja untuk lunch. Guna perahan air daun pandan untuk masak nasi.
Makan ngan ayam tomato, daging hitam dan acar timun. Ayam tomato dan acar dah pernah letak dulu, resepi untuk daging pulak. Resepi daging masak hitam ambil resepi chef wan dari buku ' Sedapnyaaaa..'



DAGING MASAK HITAM CIK DAH
I kg daging lembu hiris nipis
3/8 cwn minyak masak
3 keping asam gelugur
1/4 cwn gula perang ( guna gula melaka )
4 cwn air
1/2 cwn kicap pekat manis

Dikisar halus :
3 sudu besar cili serbuk/pes cili
8 bwg merah
4 bwg putih
2 sudu teh halia cincang
4 serai hiris halus
1 sudu teh kunyit serbuk

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan daging, asam gelugur, gula perang dan air. Renihkan hingga daging empuk.
Tambah kicap dan masak hingga hampir kering.

No comments:

Post a Comment