Masak sambal petai untuk makan malam.
Bahan2 :
4 papan petai - ambil isinya
Ikan bilis goreng dulu
Bahan tumbuk :
bawang besar
bawang putih
Cili mesin
air asam jawa
garam dan gula
Tumis bahan tumbuk hingga wangi, bubuh cili mesin. Masak hingga garing.
Bila garing bubuhkan gula, kacau2, letak garam dan air asam jawa.
Gaul rata, rasa dan baru masukkan perai dan ikan bilis tadi. Nak letak bwg besar potong pun boleh.
Kacau2 dan angkat.
Buat juga sawi dan kobis masak air.
Bahan2 :
Sawi - potong2
Kobis
Beberapa ekor udang
Bwg putih hiris
Bwg besar hiris
Cili merah hiris
Kiub pati ayam
gula garam
Tumis bwg2 dan cili hingga wangi. Masukkan udang, kacau2 sekejap dan bubuh air.
Letak kiub ayam, gula dan garam jika perlu. Bila mendidih bubuh sayur2.
Kacau rasa dan angkat.
Kacau sebati
No comments:
Post a Comment