Tuesday, July 2, 2013

KUIH KASWI


Resepi kali ni tengok Azie Kitchen. Tq Azie atas perkongsian resepi.


Bahan bahan

1 cawan gula
1 cawan gula merah/gula melaka
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar air kapur
5 cawan air
1/2 sudu kecil nescafe atau kicap pekat
1/2 biji Kelapa parut
1 sudu kecil garam


Cara-cara

Masak 2 cawan air dengan gula pasir dan gula merah. Ketepikan.

Campurkan kesemua jenis tepung dan bancuh dengan 3 cawan air. Masukkan air kapur dan sedikit kicap pekat. (Nota: boleh juga menggunakan tepung gandum menggantikan tepung beras)

Tuang air gula ke dalam bancuhan tepung. Kacau rata. Tapis dan tuang dalam acuan yang telah dilenser minyak dan dipanaskan terlebih dahulu.

Kukus selama 30 hingga 40 minit.

Potong bila dah betul betul sejuk dg menggunakan pisau plastik atau pisau yang dibalut dengan plastik.  

Gaul kuih yang dipotong dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam. Jika suka, boleh juga dikukus kelapa parut tersebut sekejap supaya tahan lebih lama.


No comments:

Post a Comment