Resepi yang dah lama nak buat, asyik tertangguh je. Resepi dari Yatie Memories. CnP , terima kasih Yati atas perkongsian resepi. Dah tak payah makan malam, makan ni pun dah kenyang..
Bahan-Bahan:-(loyang 9x9x3inci)
- 18 keping biskut krackers (Yatie guna 27 keping sbb buat 3 lapis)
- 500 ml santan (*Yatie letak 400 ml je)
- 1 tin susu cair (Yatie letak 1 cawan je)
- 6 biji telur
Untuk Lapisan Daging
- 400 gm ayam/ daging kisar - guna ayam kisar
- 3 biji bawang besar dicincang halus
- 1 paket kecil serbuk kari daging- Yatie letak 3 sudu besar
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang lobak merah diparut - xletak sbb xde stok
- 1 tangkai cili merah- di cincang (Yatie tambah)
- daun bawang daun sup dicincang
- 3 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa, sedikit gula
Cara Masak Inti
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
- Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
- Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
- Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.
Cara Buat Lapisan Kraker.
- Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi. Rendam dlm 1 minit je.
- Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
- Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
- Lapiskan dengan lapisan daging.
- Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
- Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
- Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
- Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
- Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C. (Yatie buat 2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas di akhiri dengan biskut krakers)
No comments:
Post a Comment