Sunday, October 12, 2014

NASI AYAM CHEF WAN


Nasi :
1/2 cwan marjerin
2 bawang besar dicincang
2 cm halia muda dicincang halus
3 bawang putih dicincang
1 cm kulit kayu manis
4 bunga cengkih
2 helai daun pandan disiat2 dan disimpul
4 cawan beras basmathi ( guna beras biasa )
5 1/2 cawan air rebusan ayam
garam

Ayam
1 ekor ayam dibelah 2
garam
lada hitam yg aru dikisar
2 cm halia ditumbuk
2 bawang putih ditumbuk
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar marjerin

Cara :
Nasi :  Cairkan marjerin dan tumis bwg besar, halia, bwg putih, kulit kayu manis, cengkih dan daun
            pandan hingga naik baunya.
            Masukkan beras dan goreng sebentar. Tambah air rebusan ayam dan garam.
            Masak seperti biasa.

Ayam : Lumur ayam dengan semua bahan tumbuk dan kicap. lumur pula dengan marerin.
             Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.
             Potong kecil2 dan hidang.

No comments:

Post a Comment