Wednesday, October 22, 2014

ROTI POKET


Selongkar resepi menggunakan roti, last2 jumpa resepi yang sedap ini kt dapur Madiha. Paling seronok tengok bila roti mula menggelembung masa goreng. Terima kasih anak bongsu umi tolong buatkan A - Z hehe. Fillingnya gunakan tuna dan goreng sosej.

Roti Poket Tuna by Khariah dari Resipi.net. (resepi asal roti goreng berinti)
Sumber : Kak Nor Secubit Garam

Bahan2:
Roti Gardenia
Serbuk roti
Telur 
Daun salad
Tomato [MaDiHaA tambah]

Bahan2 Inti
Mayonis [MaDiHaA letak 3 ~ 4 sudu besar]
Cream cheese [MaDiHaA tak letak]
Lada sulah / lada hitam [MaDiHaA letak ½ sudu kecil]
Ayam [MaDiHaA gantikan dengan 1 tin tuna dalam air ~ ambil isinya saja)
2 biji scramble egg [MaDiHaA tambah]
Bawang Besar hiris
Cili Benggala potong dadu [suku biji]

Cara2 Menyediakan Roti Poket:
1. Lapiskan dua roti
2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..
3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti.. [MaDiHaA guna tupperware bulat (bukan tipuware yer.. hehe) yang ngam2 saiz dengan roti ~ kalau tak putus juga roti tu.. boleh gunakan pisau & potong keliling]
4. Celupkan dlm telur kemudian gulingkan dalam serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan dengan api sederhana. Confirm akan menggelembung.

5. Toskan.


Cara menyediakan inti :
1. Tumiskan bawang.
2. Masukkan cili benggala.
3. Masukkan tuna, scrambled egg n lada sulah/lada hitam
4. Masukkan mayonis & Cream cheese [MaDiHaA masukkan mayonis kemudian setelah inti diangkat dari kuali]
5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..

Penyudahnya:
1. Potong roti yg telah digoreng kepada dua bahagian dengan menggunakan gunting yang bersih.
2. Letakkan hirisan daun salad & tomato ke dalam poket roti.
3. Masukkan inti yg siap dimasak. Siap untuk dihidangkan sebagai sarapan atau minum petang.


## tuna dihancurkan , campur mayonis, tomato dan timun jepun dipotong dadu, dan serbuk lada hitam. Gaul sebati. Rasa dan masukkan dalam poket.

No comments:

Post a Comment