Tuesday, October 7, 2014
SHEPHERD PIE
Pertama kali mencuba buat sherperd Pie setelah sekian lama. Alhamdulillah menjadi..anak2 pun suka. resepi dari buku Chef Hanieliza 1 hari 1 Resepi. Terima kasih kak liza. Jom tengok resepinya..
Bahan A ( inti ):
500g daging kisar - guna 1 paket ayam kisar Ramly
1 labu bwg besar - dadu
1 ulas bwg putih - cincang halus
1 cawan kacang panggang - x letak
8 cendawan butang - hiris nipis
5 tomato yg masak - x letak
1 lobak merah -dadu - xletak
1 pokok daun pasli - x letak
1sudu makan tepung jagung -( bancuh dgn 1 cawan air )
1 sudu makan serbuk lada hitam1 kiub stok daging - guna stok ayam
minyak
garam
Bahan B ( untuk pai )
1 kg kentang - dadu
1/2 cwn susu segar
2 sudu mkn mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam
Inti
Tumis bwg besar dan bwg putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar dan cendawan. Kacau hingga daging masak.
Masukkan tomato dan bahan lain kecuali bancuhan tepung jagung. Kacau hingga masak.
Rasa , angkat dan masukkan dalam acuan yg disukai.
Cara membuat pai
Kentang direbus dgn air dan sedikit garam hingga air rebusan kering.
Lecek dan gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
Masukkan kentang dalam acuan yg disukai.
Masukkan inti dan tutup dengan kentang lecek semula.
Bakar selama 30 minit suhu 200 C.
Sejukkan dan hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment