Percubaan pertama berjaya dilakukan oleh Najwa, terima kasih Awa. Lain kali kena buat lebih sikit tau..
resepi dari mesra.net tapi dah diubahsuai mengikut apa yang ada dalam petisejuk.
Bahan-Bahan:
200 gm spaghetti yg telah dicelur
2 sudu besar minyak zaitun
2-3 ulas bawang putih
3-4 ekor udang sederhana besar * xletak
3-4 ekor isi kepah (Mussle) * xletak, ganti dengan sosej ayam & crab stick
Button mushroom (ikut suka)
1 sudu teh pati ayam
2-3 potong capsicum hijau (potong dadu atau memanjang)
1 sudu teh oregano flakes * letak cili flakes
daun parsley (dicincang)
cili padi (jika mahu pedas)
garam secukup rasa
Cara:
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih yg telah dicincang. Hingga hampir kuning, terus masuk udang,mussle & pati ayam. Setelah udang kemerahan, masukkan pula capsicum dan button mushroom. Dan akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau. Garam secukup rasa, cili padi, oregano dan daun parsley.
Cadangan Hidangan:
Sekiranya spaghetti nampak kering, boleh ditambah minyak zaitun. Tidak perlu risau jika hidangan nampak berminyak kerana minyak zaitun tiada kolesterol.
Tambahan:
Boleh ditambah isi ayam, sotong atau apa2 seafood atau peeled tomato mengikut selera.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment