Friday, July 20, 2012

KEK COKLAT BLACK BEAUTY

Kek coklat buat untuk bawa ke sekolah.Masing2 cakap sedap :) Terima kaaih Wa buatkan untuk umi. Resepi c n p dari dapur mamasya. tq..

BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah copy dari Blog Mak Lang Azie


Oleh; Dapurmamasya 

BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine - guna tpg gandum
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder

BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan- guna minyak jagung
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah.
Guna loyang 8x8

nota dapurmamasya
bakar api bawah saja 175'C selama 45-50 min/hingga masak.

Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air /susu cair - guna susu
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung

Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
nota dapurmamasya; topping dah sebati dan nampak pekat, bolehlah tutup api dan terus kacau.sejukkan dulu sebentar sebelum sapu di kek.


###Untuk topping guna resepi lain :
1 can ( 160 ml ) nestle thick cream/ whipping cream
250g ( 1 bar ) milk chocolate
1 tsp instant coffee ( x letak )


Mix well cream with instant coffee.
Heat cream in pot till bubbles appear on sides.
Then break in chocolate & continue stirring fast until combined n smooth.
Remove from heat.
Smooth the chocolate frosting on the cooled cake and chill for 1/2 hour before slicing.

No comments:

Post a Comment