Thursday, July 26, 2012

MEE REBUS CIK ANI

Menu Iftar ke 6. Ambil dari buku resepi Chef Wan. Memang sedap, tak rugi mencubanya. Tq Chef Wan.  Bagi yg keluarga tak ramai pandai2 lah adjust.


2 kg mi kuning - guna 2 paket mi kuning
200g tauge, buang ekor dan celur sejurus sebelum hidang - x celur sebab suka yg rangup

KUAH :
4 keping tahu - goreng terendam dan potong 6
3 tgkai cili hijau - hiris2
2 tngkai cili merah - hiris2
4 tangkai daun bawang - hiris2
4 tangkai daun sup - hiris2
1/2 cawan bawang goreng
3 biji telur rebus dan potong
6 limau kasturi - guna limau nipis

KUAH :
1/4 cawan minyak masak
3 sudu besar rempah kari daging
1/2 cawan taucu
1kg daging lembu - guna ayam yg dipotong kecil2
10 cwn air
1kg keledek - guna kentang, rebus dan lecek
1 cm lengkuas
5 tomato - potong 4
1/2 cwn kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk
garam dan gula

Di tumbuk lumat:
10 bwang merah
6 bwg putih
1cm halia

CARA
Panaskan minyak masak di dalam periuk dan tumis bahan tumbuk sehingga naik baunya.Masukkan rempah kari serbuk , tauco, dan kacau sehingga wangi.
Masukkan daging, air, keledek dan lengkuas dan didihkan lagi selama 20 minit.
Tambah tomato dan kacang tanah dan renihkan. Perasakan dengan garam dan gula.

CARA MENGHIDANG
Bubuh sedikit mi kuning yang dicelur ke dalam mangkuk-mangkuk hidang kecil dan tambah tauge di atasnya.
Tuang kuah ke atas mi. Hias dengan tauhu goreng, cili hijau dan merah, daun saderi, daun bawang, bawang goreng, telur rebus dan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment