Tuesday, November 8, 2011

IKAN SIAKAP TOMYAM

Lauk makan malam. Buat ikut selera sendiri, yg penting liciinn..



Bahan2 :
1 ikan siakap - gaul garam knyit,tabur tpg jagung rata2
3 serai hiris halus
3 bwg putih hiris
halia dihiris panjang nipis
5-6 cili padi hiris nipis
1 1/2 kiub tomyam
bawang besar potong bulat
daun ketumbar diracik halus
tomato dipotong 4

Ikan digoreng garing. Angkat.
Keluarkan sedikit minyak, tumis bhn2 hiris hingga wangi.
Masukkan sedikit air, pecah2kan kiub tomyam. Kacau2 hingga sebati.
Masukkan bwg besar dan sedikit gula.
Bila agak pekat, tutup api.
Curahkan atas ikan dan tabur daun ketumbar.
Makan panas2.

No comments:

Post a Comment