Tuesday, November 15, 2011

KUETIAW HAUFAN

Memenuhi permintaan anak bongsu nak sangat makan kue tiaw. Resepi c n p dari dapur maDiHaa. Tq kerana resepinya mmg sedap.


Kuetiaw Haufan
Resepi : Mas Duniaku
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan A :

* 500gm kuetiaw
* 3 sudu besar kicap campur
* sedikit minyak untuk menumis

Bahan B :

* 3 cawan stok ayam - kalau tak ada air biasa pun boleh (MaDiHaA letak suku kiub ayam untuk 1 resepi) -ikut madihaa
* 1 pokok sawi - basuh dan potong2
* 12 ekor udang
* 3 sudu besar tepung jagung
* 3 sudu besar kicap campur
* 2 biji telur
* sedikit lada sulah

Cara memasak :

1. Panaskan minyak, masukkan kuetiaw ( kalau suka pedas masukkan cili padi yang diketuk sekali ) dan kacau, masukkan kicap campur dan kacau hingga kuetiaw kelihatan sebati @ garing sikit jika suka. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
2. Masukkan stok ayam dalam periuk, apabila mendidih masukkan sedikit kiub ayam, udang dan sawi, apabila udang bertukar warna masukkan kicap campur (kalau rasa kurang masin boleh tambah lagi), kacau, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung (kalau suka kuah pekat boleh letak lebih) masukkan bancuhan tepung sedikit2 dan kacau untuk lihat kepekatan kuah, kacau lagi, apabila mendidih, pecahkan telur dan masukkan telur kedalam kuah tadi dan terus tutup api.
3. Kacau kuah tadi bentuk bulat dan tuang keatas kuetiaw yang digoreng tadi.Tabur lada sulah diatasnya. Sedia dimakan. (MaDiHaA makan dengan cili hijau jeruk juga.. cili hijau potong + cuka + air panas + garam + gula.. ekspress punya.. hihi.. )
-------------------------------------------------


Untuk resepi kicap campur ni.. MaDiHaA buat separuh resepi je sebab sos ikan tinggal setengah cawan jer.. hihi.. Itupun dapat banyak dah.. boleh simpan peti ais utk guna lain kali..


Kicap Campur
Resepi : Mas Duniaku
Bahan :

* 1 cawan kicap pekat
* 1 cawan kicap cair
* 1 cawan sos ikan
* 1cawan sos tiram
* 1/2 cawan gula
* 1/2 cawan garam
* 1/2 cawan ajinamoto

Cara membuatnya :

* Masukkan semua bhn2 yang telah disukat tadi kedalam periuk. Sebatikan dulu kemudian baru dikacau atas api perlahan hingga sebati tanpa henti yerk untuk mengelakkan kicap tu hangit, bila dah tak dengar bunyi gula tu masa mengacau, boleh tutup api dan biarkan kicap tu sejuk baru boleh masukkan kicap campur tu dalam bekas dan disimpan didalam peti.
* Kicap campur ni sesuai digunakan untuk menggoreng mee, bihun, kuetiaw, mee hailam, sedapp juga dibuat ayam masak kicap.....

No comments:

Post a Comment